Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Το δικαίωμα στην υγεία: Η καταβαράθρωση των στοιχειωδών

«Πολιτικοποιήθηκα λόγω του aids», μου είπε στη Νότιο Αφρική πριν μια δεκαετία μια ακτιβίστρια σε μια διαδήλωση. Κι εγώ ξαφνιάστηκα τότε γιατί αμέσως έκανα τη σύγκριση με τη Κύπρο και την Ευρώπη: μου φαινόταν τόσο απόμακρο και απίθανο για τη γηραιά ήπειρο να πολιτικοποιηθεί, και κυρίως να κινητοποιηθεί κάποιος σε σχέση με θέματα υγείας - κι ας είχαν γίνει στο παρελθόν μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για τα θέματα υγείας στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Η μακρά νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση που είχε από τη μια επιφέρει απανωτές ήττες των κινημάτων και από την άλλη είχε εξαγοράσει τα μεσαία ή μικροαστικά στρώματα, καθιστούσε παρόμοια φαινόμενα πολιτικοποίησης κάπως απίθανα.

Κι όμως έχει ο καιρός γυρίσματα - ήρθαν τα πάνω κάτω. Η χώρα μας δεν είναι αυτή που ξέραμε ή που νομίζαμε ότι ξέραμε. Η υγεία στην Κύπρο νοσεί, ενώ το δικαίωμα στη ζωή δοκιμάζεται καθημερινά στα δημόσια νοσηλευτήρια. Κρίση-και-λιτότητα αποτελειώνουν το ισχνό σύστημα υγειονομικής υπηρεσίας στην Κύπρο.

Έχουμε εξελίξεις: «Μίνι ΓΕΣΥ», «αυτονόμηση νοσηλευτηρίων», «αποπαγοποίηση θέσεων εργασίας» περικοπές… Απεργούν οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, διεκδικούν, οι ασθενείς στο περιθώριο…

Αύριο στις Διαδράσεις λοιπόν συζητούμε το ζήτημα της υγείας και τις εξελίξεις γύρω από αυτό. Φιλοξενούμενός μας στο ραδιοθάλαμο του Άστρα θα είναι ο Γιατρός Άθως Γεωργίου. Η συζήτηση θα είναι ανοικτή στο κοινό μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων στο 2250.

Νίκος Τριμικλινιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου