Ποιοι είμαστε

Οι «Διαδράσεις» εκπέμπουν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2014 από τις συχνότητες του ραδιοφωνικού σταθμού Άστρα. Η απόπειρα; Η διείσδυση στα κοινωνικά ζητήματα της χώρας, της ευρύτερης περιοχής και του κόσμου. Μέσα από συζητήσεις με εκλεκτούς προσκεκλημένους επιχειρούμε να κατανοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο γίνονται αντιληπτά και συζητούνται μεγάλα και μικρά ζητήματα στη κοινωνία.

Μας ενδιαφέρουν οι ιδιαιτερότητες... Ιδιαιτερότητες ωστόσο που γίνονται νοητές μόνο αν συγκριθούν και αντιπαρατεθούν με τις εμπειρίες άλλων. Η Κύπρος δεν είναι ξεκάρφωτο, απομονωμένο και ανεπηρέαστο νησί-κράτος «ριγμένο στο πέλαγος». Αποτελεί τη γέφυρα/μεθόριος σε μια ευρύτερη περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν οι Διαδράσεις διαβάζουν την Κύπρο στον κόσμο. Μια μεγάλη και πολλαπλώς υποσχόμενη γέφυρα συνεργασίας κι όχι ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τις γειτονικές χώρες.

Συζητούμε τα δικαιώματα: ποια δικαιώματα, ποιος τα ορίζει, πως αναγνωρίζονται, διεκδικούνται και εμπεδώνονται, αμφισβητούνται ή εξαφανίζονται. Ατομικά versus συλλογικά, ομαδικά, κοινωνικά. Ποιες είναι οι συμφωνίες/διαφωνίες περί δικαιωμάτων και πως οι Δημοκρατίες τα χειρίζονται αυτά; Επιχειρούμε να αναδείξουμε ευρύτερα κοινωνικά φαινόμενα, κινήματα και ιδέες, μικρά και μεγάλα θέματα, όμορφα αλλά και αποκρουστικά, με τρόπους που να ωθούν προς το άνοιγμα της συζήτησης, αλλά και το κλείσιμο πληγών και προβλημάτων. 

Την εκπομπή επιμελούνται και παρουσιάζουν οι Νίκος Τριμικλινιώτης και Δημήτρης Τριμιθιώτης.

Ο Νίκος Τριμικλινιώτης (Nicos Trimikliniotis) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι επικεφαλής της κυπριακής ομάδας εμπειρογνωμόνων του Οργανισμό της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας/Συμφιλίωση). Μελετά θέματα όπως η μετανάστευση, το κοινωνικό φύλο, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις, εθνοτικές συγκρούσεις, συνταγματικά, πολιτικά, εκπαιδευτικά και εργασιακά ζητήματα. Έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων και δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Ο Δημήτρης Τριμιθιώτης (Dimitris Trimithiotis) είναι Κοινωνιολόγος των Μέσων. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Κύπρου. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στα πεδία των ΜΜΕ και των σχέσεων τους με την κοινωνία, της Δημοσιογραφίας και της Πολιτικής Επικοινωνίας. Έχει δημοσιεύσει τα ερευνητικά ευρήματά του σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά.    


Στο τέλος της σεζόν 2014-2015 αποχαιρετήσαμε τη συνεργάτιδα μας Δανάη Ψύλλα που μας έφυγε για το Λονδίνο· την ευχαριστούμε για την τεράστια συνεισφορά της στην εκπομπή! Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία ως μετανάστρια-εργαζόμενη σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου