Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Φιλανθρωπία ή ρευστοποίηση της κοινωνικής ευαισθησίας;

Στις Διαδράσεις αυτή την εβδομάδα καταπιανόμαστε με την «Φιλανθρωπία» και ιδιαίτερα με τις φιλανθρωπίες αυτές που διεξάγονται στο όνομα των ατόμων με νοητική αναπηρία. Φιλοξενούμενη της εκπομπής θα είναι η Ελένη Δημητρίου, Λειτουργός στην Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Το τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και εκστρατείες έχουν πολλαπλασιαστεί: συναυλίες, έρανοι στο δρόμο, από πόρτα σε πόρτα, στα σχολεία… Ταυτόχρονα πληθαίνουν και οι αντιδράσεις ενάντια στους διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων. Κατηγορούνται για εμπορική εκμετάλλευση του πόνου και των προβλημάτων. Υπάρχουν δηλαδή αντιδράσεις ενάντια στη μίζερη εικόνα που κατασκευάζεται και προωθείται από τις «φιλανθρωπικές οργανώσεις», μέσα από την εμπορευματοποίηση της αναπηρίας και την προώθηση λογικών οίκτου και ελέους.

Επιχειρούμε λοιπόν στην αυριανή εκπομπή (14/10, 09:00) να συζητήσουμε κατά πόσο οι «φιλανθρωπικές» δραστηριότητες είναι ωφέλιμες με τον τρόπο που διεξάγονται ή αν προσβάλλουν, σε τελική ανάλυση, τα άτομα με αναπηρία. Ποια είναι τελικά η συμβολή της φιλανθρωπίας στην βελτίωση της ζωής των ευάλωτων ομάδων; Ποια είναι η μερίδα ευθύνης των πολιτών και ποια του Κράτους;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου