Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Πολιτικά Κόμματα και Εξουσία


ΣΥΡΙΖΑ: ένα κόμμα εξουσίας; Ποιας και πόσης;
Résultat de recherche d'images pour "εκλογές σύριζα"Στην αυριανή εκπομπή Διαδράσεις, με αφορμή την νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, συζητούμε και αναλύουμε με τον Πολιτικό Επιστήμονα Δρ  Γιώργο Χαραλάμπους, τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να μετατρέπεται σε κόμμα εκλογών – σε ένα κόμμα το οποίο γνωρίζει πώς να κερδίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις. Μέσα σε μερικούς μήνες κέρδισε ήδη τρεις σημαντικές αναμετρήσεις. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο μοντέλο της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας οι εκλογές έχουν σπουδαία σημασία, αφού νομιμοποιούν την άσκηση και τον καταμερισμό της εξουσίας.

Ταυτόχρονα όμως παρατηρούμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες αναδύεται και μάλιστα φαίνεται να εδραιώνεται, λόγω της οικονομικής κρίσης, το Τεχνοκρατικό πρότυπο ως μοντέλο διαχείρισης (και όχι άσκησης) της εξουσίας. Ένα μοντέλο το οποίο χαρακτηρίζεται από τα «μνημόνια συναντίληψης», τις «δανειακές δεσμεύσεις», τα «προαπαιτούμενα»…

Κατά συνέπεια, εύλογα κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί σε ποιο βαθμό ένα κυβερνών κόμμα έχει την δυνατότητα χάραξης πολιτικής και άσκησης εξουσίας. Τόσο σε τοπικό-εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές-Ευρωπαϊκό.

Τι μας διδάσκει η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και πως μεταφράζεται με Κυπριακούς όρους

Αυτού του είδους τη συζήτηση θα επιχειρήσουμε αύριο στις 9 στον ραδιοθάλαμο του Άστρα, με τη βοήθεια του φιλοξενούμενου-αναλυτή Δρ Γιώργου Χαραλάμπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου