Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η εκπομπή Διαδράσεις συζητά το ζήτημα των μεταναστών-προσφύγων

Από το dialogos.com.cy
Την Τετάρτη 9/9 στις 9 το πρωί η Εκπομπή Διαδράσεις επιστρέφει ζωντανά στο ραδιόφωνο του Άστρα στους 92.8 και 105.3.

Πρώτο θέμα της εκπομπής δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το «Μεταναστευτικό»… ή πιο σωστά το «Προσφυγικό» – διότι περί αυτού πρόκειται.

Μαζί με τον Νίκο συζητούμε έχοντας ως πρώτιστο στόχο να κατανοήσουμε το ζήτημα στην ολότητα του. Στην απόπειρα αυτή μας βοηθά ο Δρ Βασίλης Τσιάνος, κοινωνιολόγος, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, ο οποίος θα είναι σε ανοικτή τηλεφωνική γραμμή κατά την διάρκεια της εκπομπής.
Κι ενώ οι οθόνες μας κατακλύζονται τις τελευταίες εβδομάδες από εικόνες προσφύγων και αστυνομικών δεν έχουμε καταλάβει και πολλά για το ζήτημα… Αφού το επίκεντρο είναι συχνά είτε το συναίσθημα: άλλοτε η ξενοφοβία κι άλλοτε ο οίκτος. Είτε η διαχειριστική πτυχή του προβλήματος: αν θα ανοίξουν οι χώρες τις ΕΕ τα σύνορά τους, πόσους πρόσφυγες θα δεχτεί η κάθε χώρα, οι συλλήψεις των λαθρεμπόρων.

- Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν το δρόμο της προσφυγιάς;

- Ποιές είναι αυτές οι καταστάσεις που τους υποχρεώνουν να πάρουν αυτόν τον δρόμο ενώ γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι μοιρασμένες;

- Ποιες μορφές δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν από τα κράτη υποδοχής; (Πέραν βέβαια από την απαράδεχτη πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών Σ. Χάσικου να φιλοξενούμε πρόσφυγες οι οποίοι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί !!!!)

- Μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε κράτη ή θεσμούς;…

- Υπάρχει δυνατότητα συνολικής λύσης του προβλήματος;…

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα που θα δομήσουν την συζήτηση μας την Τετάρτη με τον Νίκο και τον προσκεκλημένο της εκπομπής Βασίλη Τσιάνο. Μια συζήτηση η οποία είναι ανοικτή σε όλους μέσω sms στο 2250 κατά την διάρκεια της εκπομπής. Σκοπός μας να κατανοήσουμε την προσφυγική κρίση και να αναλογιστούμε πιθανές δράσεις. 

Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου